Ghidul fumătorului de trabuc: cine le fumează, cum și de ce

Ghidul fumătorului de trabuc: cine le fumează, cum și de ce

Când ne gândim la trabucuri, ne vin inevitabil în minte câteva imagini: portretele lui Winston Churchill, imaginea aceea iconică cu Jack Nicholson ținând trabucul între degete și suflând rotocoale de fum, cu expresia-i caracteristică, sau scena aceea devenită clasică din Scarface, cu Al Pacino. 

Fumatul trabucurilor este un viciu costisitor, asociat cu prestanța, eleganța și statutul claselor superioare. Și pe bună dreptate- atât trabucurile, cât și accesoriile necesare sunt destul de costisitoare, însă merită investiția pe termen lung. Asta pentru că trabucurile nu sunt făcute să fie fumate oricând, oriunde, ci ca să fie savurate în condiții prielnice, în care aroma și intensitatea lor sunt corect puse în valoare.

Pentru curioși sau pentru cei care își doresc să încerce trabucurile fără să pară neexperimentați sau neglijenți, iată un ghid util, o introducere în arta fumatului de trabucuri:

Cum alegi trabucul potrivit pentru tine

Sunt nenumărate arome din care să alegi, însă gustul vine cu timpul. La început, cel mai util e să te ghidezi după intensitatea lor- mild, medium sau bold. Această clasificare nu are nimic de a face cu aroma sau gustul lor, ci pur și simplu cu cantitatea de nicotină. Pentru cei aflați la început, trabucurile cu o concentrație minimă de nicotină sunt cele mai bune. În plus, trabucurile mild și medium sunt cele mai aromate dintre toate, deci nu te gândi că vei fi perceput ca un începător dacă le alegi pe cele mai slabe. 

E pur și simplu o chestiune de preferință personală. Fiecare aromă și intensitate corespunde unei anumite ocazii și unei anumite experiențe. Spre exemplu, trabucurile de intensitate merg bine după degustarea brânzeturilor bune sau a unui desert savuros. Cele mild pot fi savurate oricând de către începători, în schimb cei mai experimentați le preferă dimineața, alături de o cafea aromată.

Varietățile de trabucuri

În ceea ce privește varietățile de trabucuri, acestea pot fi: Robusto, Belicoso, Corona, Lonsdale, Panetela sau Churchill. Le poți încerca pe rând, până nimerești aroma care îți place cel mai mult. De asemenea, un detaliu deosebit de important pentru fumătorii de trabucuri sau de țigări de foi: nu alegeți niciodată produsele care sunt în vitrină sau direct la raft. Trabucurile și țigările de foi cubaneze se păstrează în uumidoare, cu temperatură și umiditate controlate, spre a nu-și pierde din aromă și a nu se usca. În magazin, trabucurile ar trebui păstrate la o temperatură de 19 grade, cu o umiditate de 55-60%.

Accesoriile de care ai nevoie

Umidorul. Asemenea casetelor de bijuterii în care femeile își păstrează cele mai bune accesorii sau a vitrinelor pentru vinuri, și trabucurile au nevoie de un spațiu dedicat de depozitare. Dacă vrei să îți păstrezi trabucurile proaspete și gata de aprins pentru mai mult de 2 săptămâni, îți trebuie neapărat un humidor care să le mențină proprietățile intacte.

Cutter, foarfecă sau ghilotină pentru trabucuri. Înainte de a aprinde un trabuc, capătul lui trebuie tăiat cu precizie, pentru a nu-i deteriora învelișul și distribuția tutunului. Cuțitul sau mușcatul capătului nu sunt neapărat indicate, astfel încât ai nevoie de aceste ustensile dacă te hotărăști să transformi fumatul trabucului în mai mult decât un obicei ocazional.

Brichetă sau chibrituri pentru trabucuri. Un arzător te ajută mai mult decât o brichetă clasică, pentru că timpul de aprindere e mai lung la trabucuri decât la țigările obișnuite. Mai mult, brichetele sau chibriturile pot influența negativ aroma tutunului. Trebuie așteptat până când aprinderea este uniformă și tot tutunul de la capătul trabucului arde înainte de a trage primul fum. Țineți minte că fumul de trabuc nu trebuie niciodată tras în piept, ci inhalat ca printr-un pai, ținut în gură și apoi suflat afară. După ce tutunul este aprins uniform, una-două pufăieli pe minut ajung pentru a-l menține la „foc mocnit”.

Scrumiere pentru trabucuri. Sunt scrumiere speciale, cu spațiu dedicat în funcție de grosimea și lungimea trabucului. Trabucurile nu se scutură de scrum așa cum se procedează cu țigările. Scrumul care se strânge la capătul trabucului nu deranjează și trebuie eliminat prin mișcări ușoare, circulare, pe fundul scrumierei doar atunci când începe să influențeze arderea tutunului. Scrumul dens este un semn al trabucurilor de calitate.

Trabucurile te reprezinta

Ține minte că prețul nu influențează neapărat calitatea trabucului. De asemenea, „tăria” lui nu este un indicator suficient care să te ajute să te orientezi, însă e cel mai bun pentru începători. Deși cantitatea de nicotină nu e specificată pe cutii, vânzătorul o cunoaște- trebuie doar să îl întrebi.

Trabucurile pe care le fumezi sunt indicatori ai personalității și ai preferințelor tale. La fel și ocaziile în care alegi să le fumezi. De asemenea, ele vorbesc despre valoarea pe care o dai timpului și tabieturilor tale. Trabucurile sunt un semn al unei personalități puternice, hotărâte, ai unui om stăpân pe propriile gusturi și alegeri, care știe cum să își recompenseze reușitele și să transforme momente obișnuite în oportunități de relaxare.